XXV. nedj. kroz godinu ISUSOV KRIŽ

XXV. nedjelja kroz godinu
ISUSOV HOD
Duhovna misao

Iz nedjelje u nedjelju pratimo Isusa na njegovu putu prema muci, smrti i uskrsnuću. Nekada se obraća mnoštvu koje ga slijedi i naučava ljude dobre volje. Nekada se obraća svojim učenicima, koje je izabrao i učvršćuje ih u vjeri. Nekada su ovi susreti blagi i jednostavni, nekada teški i naporni.
Ali Isus slijedi put prema križu na kojemu će za nas prinijeti otkupiteljsku žrtvu na drvetu križa. I želi da ga njegovi vjernici slijede sa svojim osobnim križevima. Kako bismo svoj vjernički križ donijeli do njegova otkupiteljskoga križa.
Na putu prema križu Isus na drugi način od nas gleda na život, drugačije vrednuje čovjeka, drugačije se odnosi prema božanskim zakonima. Često postaje razoran za neprijatelje, zagonetan slušateljima, neshvatljiv učenicima. Ali ne odustaje u svom otkupiteljskom naumu.
I tako mu se dogodilo, kako smo danas čuli u Evanđelju, da on govori nešto bitno, a apostoli rješavaju sasvim sporedni problem. Dok on govori o trpljenu i smrti, oni razmišljaju o osobnoj slavi. Zato i dolazi ukor: Tko želi biti prvi neka bude posljednji i svima poslužitelj. Poniznost i služenje krepost je koja iscrpljuje svakoga čovjeka.
Tako, Isus nas poziva, nas svoje učenike da pripadamo slabijima, da dijelimo njegovu sudbinu, da nosimo svoj križ i da pomažemo jedni drugima. Isus nas poziva da stanemo na stranu nejakoga i slabijega od sebe, da stanemo na stranu siromašnijega i nemoćnijega od sebe, da stanemo na stranu onih koji su potrebni naše pomoći. Da prema njegovu Evanđelju, služimo malima i nemoćnima, koji nam ne mogu uzvratiti.
Mi smo pošli za Isusom, slušamo njegove riječi i kada nam gode i kada su za nas preteške. Ali, za nas i za naše spasenje, došli smo ovdje u crkvu, da svoj životni križ položimo uz njegov otkupiteljski križ.
Vjerovati u Isusa znači vjerovati u križ i njegovo spasenje. Ako je naša vjera – vjera križa Isusova za kojim hodimo, naša će vjera biti spasiteljska jer će naš križ uskrsnuti kao što je uskrsnuo i Isusov spasiteljski križ. Amen.