NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI

TREĆI NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI
Split – Solin od ponedjeljka 10. do nedjelje 16. rujna 2018.

Nadbiskupov poziv
Draga braćo i sestre u Kristu! Drage obitelji! Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. godine u Splitu i Solinu, pod geslom: “Obitelj – izvor života i radosti.” Kao biskup domaćin želim vas pozvati da se u obiteljskom, župnom i biskupijskom zajedništvu radosno pridružite ovom slavlju vjere i događaju kojim se želimo približiti Bogu – jedinom istinskom izvoru očinstva i majčinstva. Obitelj je svojevrsna škola bogatije čovječnosti. A da bi ona uzmogla postići puninu svojega života i poslanja, potrebna je dobrohotna razmjena misli, susreti u vjeri, zajednička slavlja, međusobno ohrabrivanje i dublje upoznavanje kojim se pletu mreže vjere, nade i ljubavi povezane u zaglavnom kamenu – Isusu Kristu. (Usp. Gaudium et spes, br. 52) Drage obitelji, naš nacionalni susret blagoslov je za sve nas: za svakog pojedinca i za obitelj, za Crkvu i za cijeli hrvatski narod. Izražavam vam dobrodošlicu u “najlipši grad na svitu” i grad sv. Dujma – Split, kao i na Gospin Otok u Solinu gdje je kolijevka naše nacionalne svijesti i krsni zdenac rođenja u Kristovoj Crkvi!
Vaš brat i nadbiskup Marin

SLIJED SUSRETA

Ponedjeljak, 10. rujna 2018.
Okrugli stol na temu „Izazovi suvremenih obitelji“
Palača Milesi u Splitu, Trg braće Radić 7, s početkom u 20 sati
Sudionici okruglog stola su: predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, psihoterapeutkinja dr. Asja Palinić Cvitanović, specijalist za obiteljsko pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Dubravka Hrabar i doktor moralne telogije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Tonči Matulić. Moderator je prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, a događanje će glazbeno pratiti gitarist Petar Čulić.

Utorak, 11. rujna 2018.
Predstavljanje zbornika dječjih radova “U zagrljaju moje mame”
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19, s početkom u 19 sati
Zbornik će predstaviti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu dr. sc. Dunja Pivac i profesorica hrvatskog jezika u OŠ Tučepi Brigita Mravičić. Moderator je vjeroučiteljica Helena Balajić, na cijelu promociju pjesmom će obogatit ženska klapa Neverin. Tjedan dana prije promocije, u Sjemeništu će biti izložba dječjih likovnih radova koju će prirediti vjeroučiteljica i profesorica likovne umjetnosti u OŠ Kman-Kocunar u Splitu, Vesna Šiklić.

Srijeda, 12. rujna 2018.
Predstave „Legenda o Miljenku i Dobrili“ i za djecu „Ružno pače“
Gradsko kazalište lutaka, Split u 18 satii Sustipan, Split u 20 sati
U suradnji s gradom Splitom u splitskom Kazalištu lutaka za svu djecu izvest će se predstava “Ružno pače” s početkom u 18 sati. Te večeri na splitskom Sustipanu u 20 sati, u suradnji s gradom Kaštela i njihovom Turističkom zajednicom, bit će upriličena predstava o renesansnoj ljubavnoj priči o hrvatskome Romeu i Juliji – „Legenda o Miljenku i Dobrili“. Pod borovima te će nam večeri i zapjevati Radojka Šverko i Iva Ivković Ivanišević.

Četvrtak, 13. rujna 2018.
Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom
Župe Splitsko-makarske nadbiskupije s početkom u 20 sati
U svim župama grada Splita i Solina te čitave Splitsko-makarske nadbiskupije bit će upriličeno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom s početkom u 20 sati. Pozivamo i sve druge župe u Hrvatskoj i dijaspori da se pridruže ovoj molitvi za sve naše obitelji i za plodove Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Petak, 14. rujna 2018.
Humanitarni koncert “Obitelji za najmanje”
Riva, Split s početkom u 20 sati
U sklopu 3.NSHKO Splitsko-makarska nadbiskupija pokrenula je humanitarnu akciju “Obitelji za najmanje” za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. Dio akcije je veliki humanitarni koncert na splitskoj rivi u petak, 14. rujna 2018. u 20 sati, uz izravni prijenos na HRT 3. Nastupaju: Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend Broj donatorskog telefona: 060 9000 (6,25kn. PDV uključen) IBAN akcije: HR63 2330 0031 5450 1680 0.  Akcija traje od 1.9. do 1.10.2018.

Subota, 15. rujna 2018.
Dječji koncert
Riva, Split s početkom u 11 sati
Na splitskoj Rivi radost odrastanja u obitelji posvjedočiti će i najmanji – djeca – i to pjesmom. Na dječjem koncertu u 11 satinastupiti će dječji zborovi „Mala Terezija“ (Split) i „Leopoldice“ (Kaštel Novi); djeca iz župa sv. Andrije (Split) i sv. Josipa (Dugi Rat); obitelji Majić, Kosor i Petrušić; obiteljski zbor „Unica harmonia“; Centar za rehabilitaciju „Mir“; KUD „Ante Zaninović“

Hod Svjetla – molitveno bdijenje
Prasvetište Gospe od Otoka, Solin s početkom u 20 sati
Večer uoči glavnog dana susreta  organiziran je molitveni program. Euharistijsko bdijenje „Hod svjetla“ bit će u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu s početkom u 20 sati. Molitvu će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a prigodnu propovijed izreći će dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić. Na molitvenom bdijenju pjevati će zbor mladih „Krstitelj“ s Trstenika.

Nedjelja, 16. rujna 2018.
Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji
Prasvetište Gospe od Otoka s početkom u 9 sati 
Središnji događaj susreta – svečano euharistijsko slavlje na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu počinje u 10 sati. U suslavlju s ostalim biskupima i brojnim svećenicima, misu će predvoditi domaćin, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.  Pjevanje predvodi veliki zbor sastavljen od više zborova iz naše Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom maestra don Šime Marovića. Toga dana na istom mjestu u 9 sati je uvodni molitveni program u kojem sudjeluju obitelji splitske metropolije, a pjeva Papa band. Nakon svete mise koju će prenositi Hrvatska radio televizija, na Gospinom otoku organizirano je druženje svih sudionika hranu i koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti Marija Husar Rimac, duhovno glazbeni sastavi Emanuel, Rim, Abba i zbor Mihovil.