XXI. nedj. kroz godinu KRIŽ – KRUH ISUSOV

XXI. nedjelja kroz godinu
Bez Križa nema Kruha Božjega
Duhovna misao

Mogao se, u onom trenutku, ali nije htio, kako čitamo u evanđelju ove nedjelje, nametnuti onoj većini oko sebe kao kolovođa. Mogao se, u onom trenutku, ali nije htio, prilagoditi onoj većini koja ga je željela za kralja kruha. Oni bi ga rado proglasili i božanstvom, ako hoće, samo neka im udovolji i daruje hranu od koje se ne može ogladnjeti. Ali, Isus se opredijelio za križ, a za njih je to bila tvrda besjeda i nisu je mogli slijediti.

I danas mnogi od Isusa, kao i od njegovih sljedbenika, traže da se prilagodimo modernim dostignućima, da Crkva bude uviđavnija prema suvremenim društvenim prilikama; da kršćanstvo bude vjera današnjice, sada i ovdje, da prihvati zemaljske vrijednosti.

U ono vrijeme, Isusovi slušatelji, htjeli su Isusa bez križa. I u ovo vrijeme, u naše vrijeme, mnogi bi suvremeni bogići htjeli Isusa bez križa. Kao i onda, tako i danas, Isus svima poručuje, da je on Božji put, da je on Božja istina, i da je on Božji život. Bez križa nema Isusa; križ vodi do Božjega puta, uskrsnuće do Božje istine, a uzašaće do Božjega života. U ove vjerske vrijednosti Isus je utako svoj život i od nas danas, kao i u ono vrijeme od svojih suvremenika, traži da mu vjerujemo, da se opredijelimo za njegov Križ, koji će nam, po Božjoj istini, pokazati put od Čovjekove Zemlje do Božjega Neba.  

Neki današnji ugledni učenjaci htjeli bi pobijediti smrtnost. Sada, najednom,vidimo da smrt ne odgovara čovjeku. Smrt se, eto, protivi ljudskoj naravi i sasvim je u redu boriti se da ne bude smrti. Mnogi se nadaju novim lijekovima i metodama postići sve dulji život. Napokon, čovjek se sjetio života vječnoga i želi besmrtnost. To je potvrda da naša vjernička i kršćanska težnja za vječnim životom nije prevara i obmana, nego nešto sasvim u skladu s našom naravi.

Odgovor apostola Petra, neka bude i naš odovor Isusu: Gospodine, mi ne kanimo otići od tebe, jer ti si Kruh Života; kome da idemo, Isuse, kad si ti Kruh koji je s neba sišao; ti si Krist – Pomazanik, Sin Boga života; mi idemo za tobom, jer ti si Kruh Živi; ti imaš riječi vječnoga života. Amen.