GOSPA OD ANĐELA

GOSPA OD ANĐELA

PORCIJUNKULSKI OPROST
Jedne noći u ljeto 1216., prema franjevačkom ljetopisu, sv. Franjo Asiški molio je u kapelici Svete Marije Gospe od Anđela, poznatoj po imenu Porciunkula. Dok je molio, ukazali su mu se Isus i Gospa okruženi anđelima.
U viđenju ga Isus upita: Franjo, zatraži od mene što god hoćeš na slavu Božju i spasenje ljudi. Franjo odgovori: Gospodine, iako sam veliki grješnik, molim te da, po zagovoru svoje Majke, posrednice svih milosti i ovdje prisutne, udijeliš potpuni oprost grijeha svim posjetiteljima ove crkve koji se pokaju i ispovjede za svoje grijehe.
Nato se Gospa poklonila svome Sinu i zamolila ga da usliši Franjinu molbu. Isus je odgovorio: Franjo, mnogo tražiš, ali zaslužuješ velike milosti pa ćeš ih i dobiti.
Isus je preporučio sv. Franji da ode k papi Honoriju III. i  od pape zatraži željenu milost. Papa je Franji ispunio molbu i udijelio mu oprost, koji se od tada zove Porciunkulski oprost, a dobiva se 1. i 2. kolovoza.
Od toga dana Gospa od Anđela – Gospa Porcijunkulska – postala je Gospa do Milosti, Gospa Posrednica svih milosti, u Splitu na Dobromu u Franjevačkom marijanskom svetištu – Čudotvorna Gospa od Zdravlja – Dobra Majka na Dobrumu.

Kako se može dobiti Porcijunkulski oprost?
Blagdan Gospe od Anđela, koji slavimo u četvrtak 2. kolovoza 2018., prigoda je i za dobivanje potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta od svih vremenitih kazni.
U crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu vjernici mogu dobiti oprost od srijede 1. kolovoza, od 18,40 sati, kada obavaljamo Obred otvaranja Porcijunkulskog oprosta do četvrtka 2. kolovoza do 20 sati ako pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, izmole Vjerovanje i Oče naš, te se pomole na nakanu Svetoga Oca Pape. Oprost se može zadobiti samo jedanput na dan.
Vjernici su nekoć morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi zadobili oprost od vremenitih kazni za grijehe, što je mnogima bilo nemoguće. U tome i jest veličina sv. Franje, koji je učinio da se i u Porcijunkulskoj crkvici u Asizu može dobiti takav oprost. Zato je vjernicima, okupljenima na otvorenju prvoga blagdana oprosta uskliknuo: Ovom milošću sve vas želim poslati u raj.
Danas je oprost zapravo otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana; to otpuštenje vjernik, pravo raspoložen i uz određene uvjete, dobiva posredovanjem Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, svojom vlašću dijeli i primjenjuje blago zasluga Isusa Krista i svetaca.

Svetkovina Gospe od Anđela

Utorak 31. srpnja 2018.
u     7 i 8 sati            jutarnje mise
u     18,30 sati         Gospina krunica
u     19 sati              večernja misa

Srijeda 1. kolovoza 2018.
u     7 i 8 sati            jutarnje mise
u     18,15 sati         Gospina krunica
u     18,40 sati         otvorenje Porcijunkulskog oprosta
u     19 sati              večernja misa

Svetkovina Gospe od Anđela
Četvrtak, 2. kolovoza 2018.
u      7, 8 i 9 sati       jutarnje mise
u      18,30 sati        Gospina krunica
u      19 sati             večernja misa