PRESVETO TROJSTVO Duhovna misao

PRESVETO TROJSTVO
Duhovna misao

Kada se ispunilo vrijeme objave, Bog je poslao Sina svoga – Isusa da nas pouči u vjerničkoj istini.
U ime objave, prema katoličkom kalendaru, od adventa do Duhova, slavimo spasonosna otajstva naše vjere koja su nam objavljena po Isusu Kristu: Božić je Isusov rođendan; Bogojavljenje je Isusovo očitovanje svijetu; Veliki petak i Uskrs dani su Isusove žrtve za naše spasenje; Uzašašće i Duhovi dovršetak su Isusove proslave.
U katoličkim blagdanima slavimo svoje božansko promaknuće. Isus nam je objavio da je Bog naš Otac, a mi sinovi i kćeri dobroga Boga.
U Božiću slavimo vjerničko bogo-rodbinstvo, jer smo po Isusu postali Božji rod; na Veliki petak slavimo svoje su-raspeće, i tako nadopunjamo što nedostaje Isusovoj muci; na Uskrs slavimo svoju su-uskrslost, jer smo kršteni u svetoj žrtvi uskrsnici; na Uzašašće slavimo svoju buduću proslavu s Isusom na nebesima; na Duhove slavimo posjedovanje duha Isusova koji nas upućuje u sve tajne naše svete vjere.
Svim našim slavljima izvor i ušće jest Bog – kao dobri Otac, Isus – kao Otkupitelj i Duh Sveti – kao Čuvar.
U ovoj smo vjeri postali Isusovi učenici, izabranici Duha Svetoga i Božja djeca. U ovoj smo vjeri kršteni. Kršteni smo u ime Oca, u ime Sina i u ime Duha Svetoga. Pri spomenu Božjega imena, križamo se znakom svetoga križa koji nas je otkupio.