CARIGRADSKOJ NEVJESTI

Zatvoreno pismo Carigradskoj nevjesti

Poštovana Ona, kako ste se predstavila, preko Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, poslala ste nam iz Carigrada, mojoj porodici i mojoj obitelji, uz poduže pojašnjenje, poduže otvoreno pismo kao zakonske dogovore europskoga vijeća o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. 

U mojoj porodici, kada su u pitanju sporne nedoumice, glavnu riječ preuzima supruga moga oca, moja majka, ona je žena. 

Supruga moga oca, moja majka, ona je žena, najprije je izvijestila moga oca, svoga supruga, on je muškarac, o sadržaju Vašega pisma. Zatim je pozvala svoju punoljetnu kći, ona je žena, i mene svoga punoljetnoga sina, ja sam muškarac, da nam pojasni o čemu se radi. 

U našu porodicu spada i obiteljsko imanje na kojem imamo kuću na kat s potkrovljem. Na imanju imamo dvanaest kokošiju, one su žensko, i jednoga pijetla, on je muško; imamo dvadeset ovaca, one su žensko; imamo dva ovna, oni su muško; u stadu imamo sedam janjaca, tri su muško, a četiri su žensko; imamo jednu kravu, ona je žensko; imamo jednoga psa, on je muško; imamo jednu mačku, ona je žensko. U dvorište nam navrate ptice koje žive izmiješano, i muško i žensko, i nikada se ne posvade; na imanju imamo raznovrsnih stabala, niskoga raslinja, povrća, cvijeća, trave; i svi rastu uzajamno, i muško i žensko, i ne treba ih štititi nikakvim zakonima. 

Poštovana carigradska nevjesto, moram Vas izvijestiti, da je moja majka, ona je žena, bila oduševljena s Vašim pismom; toliko Vas je nahvalila da nisam mogao povjerovati. Ona, moja majka, ona je žena, uvijek štiti žene. Napokon, zaključila je moja majka, ona je žena, da Vaše obvezujuće pismo, međunarodnim zakonom, štiti žene od nasilja. Toliko Vas je počela hvaliti, kako je dalje čitala, da je odlučila, da mi, kao porodica, uključujući i našu obitelj u dvorištu, moramo u cijelosti, bez pogovora, podržati svih dvanaest zakonskih poglavlja, to jest osamdeset i jednoga članka, kao i svih tri stotine osamdeset i sedam paragrafa pojašnjavajućega izvješća, odnosno više od četrdeset i pet tisuća riječi, o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. 

Međutim, poštovana carigradska nevjesto, u našu porodicu, i obitelj, ubrzo se nastanila tuga. Supruga moga oca, moja majka, ona je žena, utihnula je, nakon što je pročitala Vaše pismo. Zadnje što je rekla, bilo je ovo: Naša porodica, i obitelj, u smrtnoj su opasnosti.

Ona, mislila je na Vas, pokušavate promijeniti zakone koji nisu u našoj naravi. Uistinu, nisu u našoj naravi zakoni koji podržavaju nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. U mijenjanju takvih zakona, mislila je na Vas, moramo Vas podržati: i ona, moja majka, ona je žena; i on, moj otac, on je muškarac; i moja sestra, ona je žena, i ja, muškarac; kao i svi muški i ženski članovi naše obitelji. 

Ali, dodala je supruga moga oca, moja majka, ona je žena, da čuje njezin suprug, moj otac, on je muškarac, Ona, mislila je na Vas, u pokušaju zaštite žene, pokušavate nas osloboditi prirodnih zakona. Ona, mislila je na Vas, pokušavate rastaviti oca od majke. Prema osobnim osjećajima moći, Ona, mislila je na Vas, poštovana carigradska nevjesto, pokušavate ozakoniti obitelj bez njezinih članova. Odvojite li moga oca, on je muškarac, od moje majke, ona je žena, uništili ste porodični prostor, koji omeđuju četiri obiteljska zida na kojemu počiva moja porodica. Ako obiteljskoj kući oduzmete jedan kut, više nema četiri zida, a kuća se ruši; a tri kuta, kako biste trebala znati, poštovana Ona, mislimo na Vas carigradska nevjesto, drži žena, a jedan kut čuva muškarac. 

Nakon što je razumjela što nam želite ozakoniti, moja majka, ona je žena, nadodala je: Poštovana Ona, kako ste se predstavila, predlažete nešto ne naravno. Ako zakonski ukinemo pojam žena, ne će više biti nasilja nad ženama; ako zakonski ukinemo pojam obitelj, ne će više biti nasilja nad obitelji.

Sukladno Vašoj odredbi, poštovana Ona, ne znamo jeste li žena ili muškarac, ili ste žensko ili muško, ili nešto neodređeno, slijedi Vaš zaključak: Ako nema žena, nema ni nasilja nad ženama; ako nema obitelji, nema ni nasilja u obitelji? I pitam se, ja sam punoljetni sin svojih roditelja, muškarac sam, da nam pojasnite: Ako rodna jednakost može biti različita od spolne istovjetnosti, mogu li ja, spolni muškarac, onda postati biološka žena? I još nešto: Je li Vaši zakoni, nakon što po rodu mogu postati biološka žena, štite mene kao osobu muškoga spola, koji se izjašnjavam kao žena? Ili, ako se suprug moje majke, moj otac, po spolu muškarac, osjeća po rodu biološka žena, može pouzdati u Vašu obranu?

Jer, prema Vašim zakonima, poštovana carigradska nevjesto, rodno svojstvo može biti različito od spolnoga. Nemojte slučajno reći, da nismo pročitali Vaš Zakonik. Čini mi se da nije moguće da jedan te isti prirok, u istom vremenu i na istom prostoru, pripada i ne pripada jednomu te istomu subjektu. I, zaključila je moja majka i majka moje sestre, supruga moga oca, ona je žena: Već nekoliko tjedana proučavam Zakonik Vijeća Europe i ne mogu se osloboditi dojma da se među plemenitim namjerama zaštite žena, krije nasilje nad onim što žene rađaju, bilo da je plod njihova poroda žena ili je muškarac. 

Poštovana Ona, kako ste se predstavila, carigradska nevjesto, očito ste vješti u pisanju Zakonika novoga svjetskoga poretka. Zar bi netko malo pametan mogao napisati Zakonik preko četrdeset i pet tisuća riječi. U Zakoniku, na Vašu žalost, niste predvidjeli da Vi niste stvorili ovaj svijet. Vi ste ga, jeste li svijesni, samo naslijedili. Tvorcu svijeta ne će biti drag novi Zakonik jer je napisan u očitoj namjeri da bude u suprotnosti njegova Zakona. Ali, ako ga zamolite da Vam oprosti, On će Vam uvijek oprostiti. Jer, naš Bog, u koji vjeruje moja porodica, Tvorac je svijeta, i rado oprašta naše grijehe. Vaš je Zakonik i protiv Čovjeka; jer je protučovječan, protiv je muškarca i protiv je žene. Ako Čovjeka zamolite, možda Vam i oprosti, na očitoj pogrješci, a možda Vam i ne oprosti. Mi, u našoj porodici, ako nas zamolite za oprost, rado ćemo Vam oprostiti zlonamjerni čin protiv čovječnosti. Ali netko Vam, niste predvidjeli, ne će nikada oprostiti? Napisali ste Zakonik protiv Prirode. Priroda, poštovana carigradska nevjesto, ne oprašta; ne može oprostiti, iako je zamolite. Poštovana Ona, kako ste se predstavila, Vama i Vašem Zakoniku presudit će Tvorac svijeta, Čovjek i Priroda. 

Autor ovoga pisma još se nije rodio (a kada se rodi, jadna mu majka)