III. uskrsna nedjelja KRISTOV MIR

KRISTOV MIR
Duhovna misao

Kako nas izvještava evanđelist Luka, uskrsli Krist ukazao se apostolima i dao im je udio na svojoj pobjedi nad grijehom i smrću. Zatim se očituje pokazujući im ruke i noge kao znakove svoje muke. Dodatno im tumači Stari zavjet, Mojsijev Zakon, Proroke i Psalme, koji govore da će Mesija, po trpljenju, muci i smrti, ispuniti svoje poslanje; nakon toga ih šalje, u svoje ime, da nastave njegovo djelo propovijedanja blage vijesti obraćenja.
Dakle, današnje evanđelje je najava budućih dobrih vijesti, koja će se događati u ime Isusa Krista. Najprije, događat će se mogućnost obraćenja i oproštenja grijeha. Ili, bolje rečeno, otpuštanje naših dugova. Jer, otpuštanje znači oprost duga i dugova. Jer, grijeh je drugo ime za dug, a grješnik je drugo ima za dužnika. Isus Krist je zato i došao na ovaj svijet da pozove čovjeka na opraštanje dugova. Jer, grijehom smo se zadužili pred Bogom.
I kao grješnici, mi smo Božji dužnici. A oproštenje duga možemo izmoliti samo pokajanjem na koje nas zove Isus Krist, koji je poništio sve naše dugove pred Bogom. Ali, da dug bio u potpunosti oprošten, potrebno je kajanje, to jest traženje oproštenja.
Ono što je Isus Krist, kao Začetnik novoga života, donio svojom mukom, smrću i uskrsnućem, i omogućio darom Duha Svetoga, dostupno je svim ljudima preko vjere, kajanja, obraćenja i krštenja.