Duhovna misao – NOĆNA VJERA

IV. korizmena nedjelja

NOĆNA VJERA

Duhovna misao


 

Na putu mesijanskoga djelovanja, u evanđelju ove nedjelje, Isus vidi da ga čeka nasilna smrt. Susreo se s učiteljem u Izraelu. Po noći. Nikodemova vjera bila je noćna vjera. Po noći se otvorio Isusu. I slušao ga. Tada Isus s njim razgovara o događajima iz vremena hoda odabranoga naroda kroz pustinju. Za one vjernike, koje su ujele otrovnice, kao Božje pripuštanje kazne, jer su mrmljali na oskudicu, Mojsije je podigao znak u obliku mjedene zmije. Tko je na taj znak pogledao s kajanjem, vjerom i molbom za oproštenje, Bog ga je ozdravljao.

Isus te noći, dok je razgovarao s vjernikom Nikodemom, uspoređuje sebe pred nasilnu smrt sa znakom što ga je podigao Mojsije. Tko uzvjeruje u njega, Podignutoga na križ, ne će propasti, nego će imati život vječni.

Središnja izreka te noći glasi: Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima život vječni.

Iz noći, pospani ili budni, moramo ustati na novi dan, jer svitanje zove na život.

Tko vjeruje u Krista, kao kršćani, već sada ima život vječni, jer vječnost počinje pridruženjem Kristu na križu. Kao što su po znaku mjedene zmije, uzdignutom na stup, Izraelci u pustinji zadobivali zdravlje, tako po Isusu Kristu, uzdignutom na križ, mi postižemo život vječni. I po noći i po danu, Kristovi zauvijek. Amen.