Duhovna misao – Božja kućica (3.kor.nedjelja)

III. korizmena nedjelja
BOŽJA KUĆICA

Duhovna misao

Nemili događaj, koji se dogodio ispred hrama, u hramskom dvorištu, a mi ga se spominjemo III. korizmene nedjelje, otkriva naše ljudsko stanje u Čovjekovoj Zemlji.

Ako bismo ovaj događaj preveli u vjernički rječnik, mogli bismo reći da je Isus ustao protiv nas i naših ustaljenih običaja. Ustao je osobno protiv našega grijeha, naše zloće, naših trgovačkih razmjena, kada biramo između dobra i zla, i ne znamo se opredijeliti; ustao je protiv nas kada od kuće Božje, to jest našega tijela, stvaramo grješnu kuću. Javno je, kako smo čuli u evanđelju, izrekao zašto je ustao protiv oskvrnuća Božje kuće. Onetrgovačke razmjene, igre između dobra i zla, za nas su poziv na grijeha, opredijeljene za zlo, i neprihvaćanje Božjega zakona.

Naš osobni grijeh, kao i naše osobno zlo, zapravo su rušilački udar na Božji hram, to jest napad na čovjeka, na nas same, koji smo hram Duha Svetoga, dakle kuća Božja. Ovim činom, opisanim u evanđelju, kada je rastjerao trgovce iz Hrama, Isus nas je pozvao da i mi, uz njegovu pomoć, u skrušenoj molitvi, u ispovijedi, u pokajničkom činu, istjeramo svoj grijeh i svoje zlo iz naših osobnih kućica, iz našega života, iz našega tijela koji je hram Božji; i opredijelimo se za Božje Nebo, da bismo, ovdje u Čovjekovoj Zemlji, bili pravi duhovni hramovi našega Boga. 
Ako nismo sposobni sami, pozovimo i ove nedjelje Isusa Krista da iz našega života istjera mjenjačnice Božjih zapovijedi, naše grijehe, i da od nas načini duhovni hram, to jest kućicu Božju. Amen