Pepelnica – Čista srijeda, 14. veljače 2018.

ČISTA SRIJEDA PEPELNICA


 

Obred pepellenja, blagoslov pepela i pepeljenje obavljamo za vrijeme mise, poslije Evanđelja. Upotrebljavamo pepeo od spaljenih maslinovih grančica koje smo blagoslovili na prošlogodišnju Cvjetnicu.

 

Svećenik nakon Evanđelja uputi vjernicima prigodne riječi

Draga braćo i sestre, obred posipanja pepelom podsjeća nas koji vjerujemo u uskrsnuće da ne smijemo prionuti uz dobra ovoga svijeta nego uz nebeska dobra. Ujedno nas poziva na obraćenje, kajanje i na uskrsnu ispovijed. Pepeo predstavlja smrt čovječjega tijela i podsjeća vjernika na kratkotrajnost zemaljskoga života. Pepeo nas poziva da popravimo što smo u neznanju sagriješili, da ne bismo, nenadano, zatečeni danom smrti, tražili vrijeme obraćenja, a ne mogli ga naći.

Stoga, smjerno se pomolimo Bogu Ocu da obiljem svoje milosti blagoslovi ovaj pepeo kojim ćemo u znak pokore posuti svoje glave.

 

Nakon toga blagoslivlja pepeo

Bože, ti nećeš smrti grešnika, nego da se obrati i živi. Usliši naše molitve i po svojoj dobroti blagoslovi + ovaj pepeo kojim ćemo posuti glave. Priznajemo da smo prah i da se u prah pretvaramo. Udijeli nam korizmenim zalaganjem oproštenje grijeha i obnovu života na sliku tvoga uskrsnulog Sina, koji s tobom živi i kraljuje, u jedinstvu Duha Svetoga, Bog po sve vijeke vjekova.

– Amen.

 

Zatim pozove vjernike da pristupe do oltara, posipa ih pepelom uz molitvu (prema Post 3,19 ili prema Mk 1,15)

Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah obratiti!

Ili

Obratite se i vjerujte evanđelju!

 

Misno slavlje

   u         7       sati        jutarnja misa s molitvom časoslova

   u         8       sati        jutarnja misa

   u         9       sati        jutarnja misa

   u       19       sati        večernja misa korizmica

 

Ispovijed

     ujutro prije mise u 7 i 8 sati i od 10 do 12 sati

     poslije podne od 17,30 do 19,30 sati