Duhovna misao – 6. nedjelja kroz godinu “B”

VI. nedjelja kroz godinu B
NA+ZDRAVLJE
Duhovna misao


Kršćani su oduvijek iz Evanđelja crpili duhovnu snagu za ozdravljenje vjerničke duše.
Ove nedjelje nam Evanđelje potvrđuje da Isus, preko milosrđa dobroga Boga, postaje čovjekov gost i prijatelj, jer suosjeća s čovjekom i njegovim bolima, prihvaća što mu čovjek ponudi, a preko njega dobri Otac uzvraća liječničkim darovima. Odnos je, dakle, s Bogom vjerski i obiteljski. Bog dolazi k nama. Želi biti naš dragi gost. A mi smo njegovi prijatelji.
Ako hoćeš, možeš me ozdraviti – bio je vapaj bolesnika iz Evanđelja. Isus može i hoće, ako ga se zamoli. Grešnik je imao duboko povjerenje u Isusovu liječničku moć. Bolesnik je svoju sudbinu stavio potpuno u njegove ruke; Isus je postao njegova jedina nada.
U njegovoj skrušenoj vjeri, dogodilo se čudo; Isus ganut, pruži ruku, dotače se gubavca, i potvrdi mu molbu: Hoću, ozdravit ću te, budi čist od svoje bolesti.
Ovaj nas primjer potiče da se i mi ubrojimo među Božje grješnike, da se svrstamo među Božje bolesnike. Da se kajemo za naše grijehe, da od Boga tražimo oproštenje grijeha, da bismo zadobili zdravlje kršćanske duše.
Isus je ovim činom ozdravljenja potvrdio da dobri Otac želi da mi, njegova djeca, budemo zdravi, oslobođeni od svake bolesti koja nas tereti, pritišće kršćansku dušu, muči vjerničku nadu.
Preko svete riječi ozdravljenja, Isus i nama govori onom istom odlučnošću kojom je ozdravljao bolesnike među svojim suvremenicima. Njegovu spasiteljsku poruku nije moguće odvojiti od njegove osobe. Za nas kršćane, Isus je i danas znak ozdravljenja; jer on je jedini posrednik između Boga i čovjeka. Kada se, kao grješnici nakašljemo, on će nam reći: Na zdravlje! A mi njemu odgovoriti: Amen.