Duhovna misao – 5. nedjelja kroz godinu

V. nedjelja kroz godinu B

LJEKARNICI

Duhovna misao


 

Svi se, ponekad, nađemo u bolesti i potrebni smo ozdravljenja, kao i oni nevoljnici oko Isusa iz današnjega evanđelja.

Nije nam neobično jadikovanje u duhovnom očaju, koje smo čuli kroz iskustvo pravednika Joba, u prvom čitanju, jer su nam bliska njegova razmišljanja. Bez obzira kolika je naša vjera, u bolesti i nevolji najčešće pitanja upućujemo Bogu, pogledavajući prema nebu.

Dok govori o životu na zemlji, Job vjeruje da je Bog iznad čovjeka, i kao nastavak vjere, slijedi život s Bogom u kojemu će čovjek ostvariti vječnu utjehu. 

Iz evanđelja sv. Marka, otkrivamo kako je izgledao Isusov radni dan. Sudjeluje u vjerskom životu, propovijeda, moli se, ozdravlja, pomaže drugima.

Oko njega, kao i oko Joba, doslovno progovara patnja: toliki bolesni i nemoćni, opsjednuti i jadni, toliko bijede i nevolje. Bilo je teško objasniti zašto je netko bolestan, pa su bolest dovodili u vezu s opsjednućima. Zato Isus želi iskorijeniti zlo, pa istjeruje nečiste duhove, liječi i izbavlja ljude, ublažujući njihovu bijedu.

Ono što Isus čini, a zapisano u evanđelju, može i nama, vjernicima, dati nekoliko savjeta za naš osobni vjerski put kako da nasljedujemo svoga Učitelja.

Isus liječi Petrovu punicu i djeluje ozdraviteljski najprije u krugu svojih najbližih prijatelja.

Ovim činom i mi smo pozvani da ublažujemo nevolju i jade i donosimo ljudima Isusovo spasenje, ali ne u velikim problemima svijeta, nego u ophođenju s onima koji su nam najbliži – u obitelji, školi, u krugu prijatelja, na radnom mjestu.

Naš život mora pokazati liječničku i osloboditeljsku poruku evanđelja. Jer, mi smo Božji ljekarnici. Znamo, da u nevolji lijepa riječ, pružena ruka, nekoliko darovanih minuta našim najbližima, mora biti naš prvi korak, jer djeluje kao lijek koji ozdravlja.

I nama, kao svojim učenicima, poručuje: Idite po svemu svijetu i liječite evanđeljem!

Ako živimo vjeru, unatoč svim poteškoćama, s kojima se susrećemo, možemo biti svjedoci kako život čovjekov ima smisla jer ovdje, na zemlji, i kao ljudi i kao vjernici, kao ljekarnici Božji, sijemo sjeme vječnosti. Amen.