Duhovna misao – Krštenje Gospodinovo

KRŠTENJE ISUSOVO

Duhovna misao

 

Na kraju Božićnoga vremena slavimo krštenje Isusovo, dan kada je dobri Otac svoga Sina, našega Otkupitelja, Isusa Krista, objavio kao svoga ljubljenoga Sina, koji će nas, pomoću prinosa svoje žrtve na križu, otkupiti od grijeha i pokazati nam put do neba. Od toga dana, na svetoj Gori otkupljenja, u našoj crkvi, na otaru, počeo je teći izvor žive vode na kojem će se, u ime Isusovo, krstiti novi vjernici.

Bilo je to na rijeci Jordanu, kako kaže evanđelje.

U ono vrijeme dođe Isus iz Galileje k Ivanu da ispuni pravednost, da pokažu primjer, da ga Ivan krsti u rijeci Jordanu. Već je Ivan navijestio svojim slušateljima: Nakon mene dolazi jači od mene. Nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu poveznice na nazuvcima. Ja vas znamenujem vodom, a on će vas krstiti u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Prijeđite na Božju stranu.

I vikne Ivan, Krstitelj, mnoštvu: Isuse, ja te krstim u ime Svemogućega Boga.

I vikne Bog Otac, kao svjedok krštenja, mnoštvu: Ovo je Sin moj ljubljeni, u njemu mi je sva milima.

Ovi zemaljski i nebeski glasovi koje slušamo u nedjelju Krštenja Gospodinova pozivaju vjernike da se upitajmo što znači javni glas Ivana Krstitelja i potvrdni glas dobroga Boga Oca?

Ovaj glas koji je izrekao Ivan Krstitelj, a koji je ponovi dobri Bog, poziva nas da, s njima, kličemo: Ja sam kršten, krštena, u ime Isusa Krista; ja vjernik, vjernica, jer je, u ime Isusovo, moje čelo poliveno svetom vodom krštenja.

Zato ćemo u našem vjerovanju potvrditi da vjerujemo u jedno krštenje, za oproštenje grijeha.

Jer, njega je tada, njega – Isusa Krista, našega Spasitelja, kako je napisano u evanđelju, dobri Otac proglasio ljubljenim Sinom, koji će na sebe uzeti naš grijeh i grijeh svijeta, kada će, za nas i za naše spasenje, na svoja ramena uzeti svoj križ i donijeti ga na svetu Goru otkupljenja.

Od toga dana, na toj svetoj Gori, preko muke, smrti i uskrsnuća Isusova, potekao je izvor žive vode i rijeka spasenja za sve narode, za svakoga čovjeka, za grad Split, za gradsko područje Dobri, gdje smo sagradili crkvu na izvoru Dobre Vode.

Neka nas sveta voda krštenja dovede, jednoga dana, do izvora vječnoga života na nebesima. Amen.