Tamjan, zlato i mirna – Tri Kralja

KRALJEVSKI DAROVI

Tri kralja poklonila su Isusu tri dara: tamjan – božanski miris, zlato – božanski znak i mirtu – božanski lijek.

 

Tamjan – božanski miomiris

Nožem se ureže u koru grane iz čijih “rana” iscure mliječno bijele kapljice smole koje se na zraku skrute i postanu zlatne boje. Smola se od prvih zarezivanja odstranjuje i baca. Radnja se ponovi nekoliko tjedana kasnije. Tek trećim urezivanjem iscure kapljice smole koje zovemo tamjan (grčki: thymiana). Na ovaj se način već stoljećima u Somaliji, Saudijskoj Arabiji, Jemenu i Omanu sabire mirisna smola – tamjan. Na pustim mjestima, obasjani žarkim suncem, rastu gajevi niskoga raslinja iz porodice Boswellia. Postoji desetak vrsta tamjanovoga grmlja. Opće su im značajke neparno perasti listovi te mali cvjetovi sabrani u cvatove od dva do pet cvjetova. Plod im je u obliku koštice. Najkvalitetniji tamjan dobivao se u prodolini između omanske pustinje i planine Dhofara. Ovo se područje nazivalo Arabia Felix – Zlatna Zemlja. Tamjan se koristio u obredne svrhe i smatrao se “božanskim mirisom”.

 

Zlato – božanski znak

Karat (grč. keration = rogač, sjemenka rogača) je mjera za plemenite kovine. Jedan karat ima 0,2 grama težine. Oznaka zlata: 24-karatno zlato = 1000‰ čistoće; 18-karatno zlato = 750‰; 14-karatno zlato = 583‰ (‰ = promil – pro mile = tisućeti dio). Tako 1000 grama narančastog (orangegold) zlata, odnosno 22-karatnog zlata, sadrži 925 grama čistog zlata i 75 grama primjesa srebra i bakra. Manje vrijedno je žuto 18-karatno i zeleno 15-karatno zlato. Bakar daje zlatu topliji, crvenkastiji, a srebro blijeđi ton.

 

Mirta – božanski lijek

Mirta je mediteranska biljka sa zimzelenim listovima i bijelim cvjetovima (grčki: myrtos). Urezivanjem “rana” na kori stabljike dobiva se mirtina smola – smirna (grčki: smyrna) koja služi za kad – kađenje u vjerskim obredima, za miris, za melem – u liječenju rana, kao i za balzamiranje pokojnika.