Novi đakoni – ređenje u crkvi GodZ

Novi đakoni zaređeni u Splitu na Dobromu
Kako smo najavili u župnim obavijestima i na web stranici, u nedjelju, 26. studenoga 2017., u 10 sati, na svetkovinu Krista Kralja, u crkvi Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje za vrijeme kojega je zaredio deset novih đakona. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređena su dvojica đakona: don Stanko Kaćunić i don Danko Kovačevića; na naslov Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM zaređena su dvojica đakona: fra Marko Dokoza i fra Ante Gavranović; na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zaređeno je šest đakona: fra Frane Bosnić, fra Dejan Međugorac, fra Jerko Kolovrat, fra Ante Prološčić, fra Milan Sladoja i fra Toni Šimunović Erpušina.
Misno slavlje započelo je svečanim ulaskom u crkvu koji je predvodio otac Nadbiskup, a u koncelebraciji su sudjelovali: provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joško Kodžoman, provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM fra Slavko Slišković, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Miroslav Vidović, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš, domagistar bogoslova Franjevačkoga klerikata fra Domagoj Volarević i bivši magistar dominikanskih bogoslova fra Ivo Plenković, i brojni svećenici sa župa naših đakona.
Nakon u uvodnih obreda i službe Riječi, otac Biskup je upitao odgovorne odgojitelje jesu li oni koji će biti promaknuti u đakonat vrijedni službe. Nakon potvrdnih riječi njihovih nadležnih, otac Biskup je protumačio službu đakona. Novi đakoni su zatim, prostrti pred oltarom, molili zazive Svih svetih. U činu obreda otac Biskup je stavio desnu ruku na desno rame svakoga đakona, govoreći, Primi Duha Svetoga za snagu, odupri se đavlu i njegovim iskušenjima, u ime Gospodinovo. Potom je otac Biskup uručio oznake reda đakonima, štolu i dalmatiku, uz posebnu molitvu koja izražava njihovo značenje. Konačno, otac Biskup dao je kandidatima knjigu Evanđelja govoreći: Primite moć čitanja Evanđelja u Crkvi Božjoj, u ime Gospodinovo! Tako su novi đakoni postali poslužitelji Riječi, služitelji Knjige i navjestitelji Evanđelja.
Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor Gospe od Zdravlja pod ravnanjem mo fra Stipice Grgata i s. Zorislave Radić.