Došašće u GodZ

VRIJEME DOŠAŠĆA

Prva nedjelja došašća početak je liturgijske ili crkvene godine. Došašće je vrijeme liturgijske godine od četiri nedjelje prije Božića. Današnje došašće, nakon Kristova odlaska – Uzašašća, jest vrijeme iščekivanja ponovnog dolaska Spasitelja na kraju vremena.

U naumu Tvorca svijeta čovjek je stvoren na sliku Božju. U raju zemaljskom Boga i čovjeka razdvajalo je samo stablo spoznaje. Nakon što je čovjek svojevoljno prekršio zabranu te jeo sa stabla života, Bog ga je kaznio izgonom te je posjekao stablo. U prostoru istočno od raja počela je povijest čovječanstva. Čovjek je molio Boga da se ponovno susretnu ispod stabla života. Bog se čovjeku smilovao te mu je obećao da će opet zasaditi stablo koje daje život. Kroz starozavjetne knjige protkana je proročka vizija iščekivanja ponovnog susreta Tvorca svijeta i čovjeka.

Susret se dogodio u vremenu. Bog je odlučio da uzme čovjekovu narav da bi čovjek mogao uspostaviti susret s Bogom. Obećani dolazak Boga u liku čovjeka, došašće, ispunilo se na Božić. Bog i čovjek susreli su se u Bogočovjeku – u osobi Isusa kao Spasitelja. Spasitelj je pozvao čovjeka da pođe na put do novozasađenog stabla života. Nekadašnja zabrana pretvorila se u dopuštenje: ako bude jeo sa stabla života, čovjek neće umrijeti. Starozavjetno otajstvo iščekivanja Spasitelja, Isusovo rođenje i otkupiteljska žrtva na drvu križa, Crkva je postavila u vremenski ciklus građanske godine.

Došašće je vremensko razdoblje od četiri nedjelje prije Božića. Današnje došašće, za nas vjernike, vrijeme je iščekivanja ponovnog dolaska Spasitelja na kraju vremena.

 

Liturgijski kalendar kroz došašće

Zornice kroz došašće

Radnim danom, jutarnja misa u 7 sati s molitvom časoslova.

Prvi četvrtak u mjesecu

Jutarnja misa u 7 i 8 sati i večernja misa u 19 sati. Nakon večernje mise Euharistijsko klanjanje.

Prvi petak u mjesecu

Jutarnja misa u 7, 8 i 9 sati i večernja misa u 19 sati. Prije večernje mise Zlatna krunica Presvetom Srcu Isusovu, Pohvale Presvetom Srcu Isusovu, a nakon mise Posvetna molitva.

Prva subota u mjesecu

Jutarnja misa u 7, 8 i 9 sati i večernja misa u 19 sati. Nakon jutarnje mise u 9 sati krunica, pohvale Majci Božjoj i Posvetna molitva.

Bezgrešno Začeće Blažene Djevice Marije, svetkovina

Jutarnja misa u 7 i 8 sati, misa za djecu u 9 sati, misa za mlade u 10 sati, župna misa 11 sati i večernja misa u 19 sati.

Prva nedjelja došašća

Jutarnja misa u 7 i 8 sati, misa za djecu u 9 sati, misa za mlade u 10 sati, župna misa 11 sati i večernja misa u 19 sati.

Druga nedjelja došašća

Jutarnja misa u 7 i 8 sati, misa za djecu u 9 sati, misa za mlade u 10 sati, župna misa 11 sati i večernja misa u 19 sati.

Treća nedjelja došašća, Nedjelja caritasa, Materice, Dan darežljivosti majki

Jutarnja misa u 7 i 8 sati, misa za djecu u 9 sati, misa za mlade u 10 sati, župna misa 11 sati i večernja misa u 19 sati. Treća nedjelja došašća nedjelja je kršćanske dobrotvornosti kada prikupljamo milodare za Caritas i dan je darežljivosti majki – Materice. .

Četvrta nedjelja došašća, Očići, Dan darežljivosti očeva, u nedjelju

Jutarnja misa u 7 i 8 sati, misa za djecu u 9 sati, misa za mlade u 10 sati, župna misa 11 sati i večernja misa u 19 sati. Četvrta nedjelja došašća dan je darežljivosti očeva – Očići.

Zimske kvatre

U srijedu, petak i subotu u tjednu prije 17. prosinca, u bogoslužju kvatri iskazujemo dobrom Bogu zahvalu za primljena dobročinstva. Jutarnja misa u 7 i 8 sati i večernja misa u 19 sati.

Božićna devetnica, od 15. do 23. prosinca

Jutarnja misa u 7 i 8 sati i večernja misa u 19 sati. Za vrijeme večernje mise u 19 sati, dok obavljamo Božićnu devetnicu, spominjemo se vremena kada je u očima naše duše sinulo novo svjetlo Božje slave.

Ispovijed kroz vrijeme došašća

Kroz došašće u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu vjernici mogu obaviti pojedinačnu ispovijed ujutro prije mise u 7 i 8 sati i od 9 do 12 sati i popodne od 17,30 do 19,30 sati.

Ispovijed u božićnom tjednu

U božićnom tjednu ispovijed obavljamo u samostanu, a ne u crkvi, od III. nedjelju došašća do Badnjega dana, odnosno prema tijeku koji smo najavili.

Božićna ispovijed starijih i nemoćnih vjernika u župi

Stariji, bolesni i nemoćni vjernici koji žele obaviti pojedinačnu božićnu ispovijed i pričest, neka se prijave brzoglasom ili prijavom ukućana u Župni ured ili na samostanskoj vratariji.

Božićni obiteljski blagoslov

Božićni obiteljski blagoslov u Župi Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu obavljamo u vrijeme došašća, kao neposrednu pripravu za Božić, prije podne od 10 do 12,30 i poslije podne od 16 do 19 sati, prema najavljenom rasporedu.

Ned
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
veljača
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
travanj
travanj
travanj